• Építési bumm a Balatonnál – Fonyód és Siófok húzza az építőipart
  2018. MÁRCIUS 28.

  Építési bumm a Balatonnál – Fonyód és Siófok húzza az építőipart

  Megkétszereződött a Somogyban kiadott lakásépítési engedélyek száma. A Balaton-partra, főként Siófok és Fonyód vonzáskörzetére koncentrálódik a növekedés. A legdrágább területeken, közvetlenül a tó mellett indult meg a legtöbb új építkezés.

  Rengeteg a munkájuk, ismerte el egy általunk felhívott fonyódi villanyszerelő. Németh László szerint legalább 20-30 százalékkal növekedett az építkezések száma az elmúlt időszakban a környéken. Megélénkült a Balaton-part, jellemzően nyaralókat, családi házakat építenek a tulajdonosok.

  A fonyódi villanyszerelőnek több hónapra előre tele a naptára, csak ennyi idő elmúltával tud új munkákat vállalni. Szerinte kizárólag az emberhiány a gátja a balatoni építési vállalkozások további növekedésnek, mert szakképzett új munkaerőt szinte lehetetlen felvenni. A régi szakembergárda dolgozik a Balaton-part környékén, csak megfeszített erővel tudják vállalni a feladatokat.

  Utánajártunk, vajon a hivatal győzi-e kiadni az új építési engedélyeket a Balatonnál és a megye más részein. Néhány évvel ezelőtt még jelentős hátralékot kellett ledolgozniuk, és ma is gőzerővel dolgozik a hatóság, hogy ki tudjanak állítani minden építési engedélyt időben. Az általunk kikért adatokból látható, hogy megkétszereződött a lakásépítések száma a megyében a 2014-15 évekhez képest.

  Sajnos a megye egész területét ez a növekedés nem érinti egyenletesen, közölte kérdésünkre a Somogy Megyei Kormányhivatal, hanem koncentráltan, közvetlenül a Balaton-parton, jellemzően a Fonyód és Siófok közötti szakaszon épült az elmúlt két évben a legtöbb ingatlan, elsősorban többlakásos társasházak, 50-80-100 lakóegységekkel. Ezzel párhuzamosan az üdülőkre kiadott építési számok száma is növekedett.

  Érdekes áttekinteni az építkezések számának megyei eloszlását. Barcs, Csurgó, Nagyatád és Tab és az illetékességi területükön található településeken 2014-ben és 2015-ben összesen 24 lakóépületre adott ki engedélyt az első fokú építési hatóság. Ugyanebben a két évben Fonyódon és Siófokon, valamint a körzetükben 700 lakóépületre kaptak építési engedélyt a kérelmezők. 2016-ban azonban csak Siófokon és vonzáskörzetében már 1063 építési engedély készült el. A lakóépületekre vonatkozó bejelentések több mint a felét ebben a körzetben tették az építtetők.

  2017-ben a lakásépítés szintén Siófokra, Fonyódra és vonzáskörzetükre koncentrálódott, az első fokú bejelentésekből, amelyek a helyi jegyzőkhöz futnak be, az derült ki, hogy a megyei építkezések 73 százaléka ezt a területet érintette. Ezen kívül is adott ki még 303 építési engedélyt a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője ebben az évben.